Column Team Verenigingen: Terugkijken en vooruitkijken

Door Michiel Bulten

Na de vaste columns die collega Robert Barclay iedere maand schreef, is het nu de beurt aan mij. Vanaf nu neemt iedere maand een andere collega uit Team Verenigingen de column voor zijn of haar rekening. Aan mij deze keer de eer.

Ik gebruik dit moment om nog één keer terug te kijken. Maar in deze column kijk ik ook vooruit. In januari schreef Robert een artikel voor Sport Knowhow XL. Hij schreef over De sportvereniging in 2033. Hierin blikt Robert vooruit naar de sportclub anno 2033. Pak je agenda erbij en stel een reminder in voor 1 januari 2033. Wat is waarheid geworden en wat niet? Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst!

Wat mijn interesse wekte in het artikel, was het stuk over professionalisering van de sportclub. Professionalisering kan de weerbaarheid en het toekomstperspectief van de vereniging versterken. Welke taken lenen zich voor professionalisering met oog op het unieke karakter van een vereniging? In ‘Podcast Verenigd!’ praat Robert met het World Skate Center over professionalisering, vrijwilligers en het betaalbaar houden van de skatesport. In deze column haal ik verder nog een paar voorbeelden van professionalisering aan en neem ik je mee in de mogelijkheden van een professionaliseringsbudget.

Besturen en managen

Ik hoor vaak dat verenigingsbesturen veel met de dagelijkse zaken bezig zijn. Er wordt steeds meer van verenigingen verwacht op het gebied van regelgeving, kwaliteitseisen van leden of een maatschappelijke rol. Als echte managers zorgen bestuursleden voor het reilen en zeilen van de club. Daar zijn ze vaak heel goed in. Met een klein probleem wordt de voorzitter al snel gebeld en die zorgt voor een oplossing. Maar is er dan nog wel ruimte voor het besturen van de club? Is er oog voor de structuur, strategie en cultuur van de club? En oog voor de veranderende maatschappij en de kansen en bedreigingen die dat meebrengt? Besturen en managen zijn beiden heel belangrijk. Het is dus van belang dat je die taken goed verdeeld. Het managen is bij uitstek een positie om te professionaliseren. Het bestuur is aan zet voor de missie, visie en kernwaarden van de vereniging. Dit halen ze op bij de leden en wordt omgezet in een organisatie, strategie en beleid. Dit is perfecte input die richting geeft aan een (betaalde) verenigingsmanager. De manager pakt de taken die bij een manager horen en het bestuur gaat besturen. Ben jij bestuurder? De workshop Bosch Besturen geeft je extra handvaten.

Vrijwilligers

Binnen de vereniging wordt het meeste werk opgepakt door vrijwilligers. Voorbeelden hoef ik niet te noemen, vul ze maar in. De uitdaging zit in het werven en behouden van die vrijwilligers. Dat is niet een taak voor ‘even’ erbij. Hier heb je tijd en kennis voor nodig. Het gaat om het leren kennen van je leden, hun drijfveren en talenten. Kortom: oprechte aandacht. Pas dan zijn leden betrokken bij de club en zijn ze bereid om bij te dragen aan de club. Vorm geven aan vrijwilligersbeleid is een taak die zich uitermate goed leent voor een (betaalde) vrijwilligerscoördinator. Een investering op deze post levert de vereniging een onbetaalbare waarde: vrijwilligers!

De jeugd heeft de toekomst

De meeste trainers zijn goed in hun sport. Vaak rollen ze in het trainersvak door hun eigen sportvaardigheden. Of juist die enthousiaste vader of moeder die graag wil helpen staat voor de groep. Beide kunnen cursussen volgen op het sporttechnische en methodisch vlak. Vervolgens is de praktijk net even anders. Hoe ga je om met die pubers die liever lui zijn dan moe? Of kinderen die meer bloemetjes plukken dan dat ze oog voor de bal hebben? De clubkadercoach helpt trainers en coaches in pedagogisch en didactisch opzicht. Trainersvaardigheden die ervoor zorgen dat jeugdleden meer sportplezier ervaren en zich nóg beter kunnen ontwikkelen. Een investering in de jeugd is een investering in de toekomst. Wie wil er nou niet bij zo’n club horen?

Wat kun je in 2023 al doen?

Ben je als vereniging bewust van de rol van bestuurders en de rol van managers. Beiden zijn belangrijk. Bestuurders, ga besturen en maak keuzes! Maak beleid en geef richting aan je managers. Een geprofessionaliseerde sportvereniging is ook een keuze. Het is een visie die in 2022 al is gestimuleerd met het professionaliseringsbudget. Zes verenigingen dienden een plan in dat werd goedgekeurd. Zij gaan binnen hun club aan de slag met professionaliseren. En er is goed nieuws! Er is nog budget over. Wil jij dus ook aan de slag met professionalisering? Pak je kans en doe een aanvraag!

Hoe de sportvereniging in 2033 er uit gaat zien, blijft voorlopig in nevelen gehuld. Dat er in 2023 kansen en uitdagingen liggen, weet ik zeker! Dat Team Verenigingen in 2023 klaar staat voor jouw club is ook zeker. Wil je eens verder praten over deze ideeën en of heb je opmerkingen? Ik kom graag langs voor een gesprek.

Veel succes in 2023!

Michiel Bulten,
Verenigingsondersteuner

Contact

Michiel Bulten

Medewerker Sport Verenigingen

T. 06 52 58 52 52

m.bulten@s-hertogenbosch.nl

Terug naar Nieuwsbrief en artikelen