COLUMN Kees Akerboom | Respect als focus
Geplaatst op: 13 juni 2023
Sport dwingt respect af. Je leert respect voor jezelf te hebben. Wat kan ik als sporter, wat vraag ik van mijn lichaam, waar liggen mijn grenzen. Daarnaast leer je ook om samen een sport te beoefenen. Dat betekent dat je ook rekening houdt met anderen. Dat je andermans grenzen respecteert en tegelijkertijd competitief bezig kunt zijn. Luisteren naar een coach of trainer is essentieel. Daarnaast leer je ook om te gaan met je omgeving. Hoe ga ik om met spelmateriaal, kleedlokalen en andere faciliteiten.
In een goede veilige omgeving zal dit kinderen helpen om meer respect te tonen. Het is dan ook voorspelbaar dat er sporters gevraagd worden om een les over respect te geven. Als sporter worden dit soort activiteiten steeds vaker van je verwacht. En terecht! Je bent meestal onbedoeld een rolmodel en je komt er vroeg of laat achter dat je gedrag en handelen onder een vergrootglas ligt. Vaak spreekt het mensen aan als je over de sport ervaringen je verhaal kunt delen.
Het is soms verrassend en inspirerend hoe maatschappelijke thema’s en leerdoelen( burgerschap/ sport) samen kunnen komen. Het doel van Niet Stapelen Maar Vervangen. Het kan op een makkelijke manier thema’s koppelen waardoor ze beide behandeld worden zonder dat het extra tijd kost.
- De Week van Respect is een mooi voorbeeld hoe een thema meerdere leerdoelen kan raken.
“Ongeveer 15 jaar geleden ben ik als sporter gevraagd om een les over respect te verzorgen op het Sint Jans lyceum. Ik weet nog goed hoe ik daar stond voor de klas en al die pubers mij aan zaten te kijken en ik me afvroeg: waar ben ik aan begonnen? Gelukkig had ik van tevoren wat voorbereid met iemand uit mijn kennissenkring en was het achteraf een supergave ervaring.”