Terugblik trainerscursussen

Inspelen op de ontwikkeling van kinderen en pubers

Bij veel verenigingen worden jeugdteams getraind en gecoacht door vrijwilligers. Soms is dat een ouder van één van de teamleden, in andere gevallen is het een speler of speelster uit één van de seniorenteams. Als die trainers al een trainersdiploma hebben, dan is de inhoud van de cursus vaak beperkt geweest tot technische en tactische zaken. Terwijl het gezien de enorme ontwikkeling die kinderen en pubers doormaken goed zou zijn als iedere jeugdtrainer in ieder geval iets van kennis heeft op dat gebied.

Naast die eerder genoemde ontwikkeling van de specifieke doelgroep kun je ook denken aan onderwerpen als motivatie, zelfvertrouwen en de rol van plezier in het leerproces. Het is dan ook niet toevallig dat deze onderwerpen aanbod zijn gekomen tijdens de twee trainerscursussen die 'S-PORT in samenwerking met NOC*NSF de afgelopen weken heeft georganiseerd.

Bouwen aan een pedagogisch fundament

Tijdens die twee cursussen, één gericht op het trainen en coachen van kinderen (6-12) en één gericht op het trainen en coachen van pubers, is er door de deelnemers gewerkt aan het bouwen van een pedagogisch fundament onder hun manier trainen en coachen.

Alle workshops stonden onder leiding van Bart Schmeits. Met een opleiding tot docent bewegingsonderwijs en bewegingswetenschapper (specialisatie: sportpsychologie) in zijn achterzak werkt Bart als sportpedagoog, gespecialiseerd in leren, bewegen en leren bewegen. Als ervaren trainer, trainersbegeleider en opleider is hij als geen ander in staat om de belangrijkste theoretische inzichten te vertalen naar concrete acties en trainersgedrag voor op het trainingsveld.

Naast het verzorgen van deze workshops is Bart ook in te zetten voor de begeleiding van (jeugd)trainers. Hij komt dan observeren en ondersteunen op het moment dat de trainers aan het werk zijn met hun eigen groep(en). Hij vervult dan als het ware de rol van een clubkadercoach. Door over de schouder mee te kijken, kan Bart tips en adviezen geven. Indien nodig neemt hij ook kleine stukjes van de training over, om in de praktijk te laten zien hoe en met welke kleine aanpassingen een training leuker, effectiever en efficiënter gemaakt kan worden. Tegelijkertijd zullen de trainers merken dat de hoeveelheid ongewenst en onacceptabel gedrag zal afnemen, waardoor zij met meer plezier en voldoening voor de groep staan. Dit zou dan bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met een aansluitende mini-workshop (45 - 60 minuten) over een onderwerp naar keuze.

Wil je sparren over wat Bart kan betekenen voor jou club als bijvoorbeeld een clubkadercoach? Neem dan direct contact op met Bart (06 12 59 31 78 / info@besignificant.nl), met jouw verenigingsondersteuner of via verenigingen@s-hertogenbosch.nl.

Stel een clubkadercoach aan met professionaliseringsbudget

Of wil je zélf een clubkadercoach binnen jouw vereniging aanstellen, om soortgelijke begeleiding aan eigen trainers en coaches te kunnen geven? Het professionaliseringsbudget kan je hierbij helpen! Tussen 1 november en 1 december 2022 kun je hiervoor subsidie aanvragen. Met dit geld kan iemand worden opgeleid tot één van vijf belangrijke spilfuncties, waaronder de clubkadercoach. Zo professionaliseer je je vereniging dus!